публикуване на отчети
ВАЖНО: АНТИСПАМ ВЪПРОСЧЕ
Безработен с обезщетения-с процент в ООД
отпечатване на фактури - ценоразпис
Счетоводство на ресторант
 
Дървовиден изглед |  Плосък изглед Нова тема
всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба
От:IVANDR08 , 31.05.2008 17:41
Отговори Цитирай

Солидни глоби очакват всеки търговец с новия Търговски регистър, а никой не обявява публично това

На пръв поглед, добрата идея за по-голяма публичност на търговците, която е заложена в Закона за търговския регистър, е на път да се опорочи и провали. За съжаление това е така, тъй като за пореден път законотворците и изпълнителите на нормативния акт не работят в синхрон. А дали това е случайно или си е напълно „нормално” за българската действителност, оставям на трезвата преценка на разумните хора в България.
И така, повод за този материал е поредната „бомба със закъснител”, заложена в Закона за търговския регистър и Закона за счетоводството. Съгласно чл.40 от Закона за счетоводството, търговците по смисъла на Търговския закон публикуват годишния си финансов отчет – чрез заявяване и представяне за обявяването им в Търговския регистър. (Това се отнася дори за търговците, които не са осъществявали дейност през съответния отчетен период. Те трябва да публикуват празен отчет). Като основна пречка, да бъде изпълнено горепосоченото законово задължение, е непознаването добре на закона, от една страна, и двузначно тълкуване на закона от различни хора и институции в публичното пространство, от друга страна. В последното можете лесно да се уверите, стига да отворите пресата или Интернет и ще прочетете най-различни становища относно това дали всеки търговец е длъжен да публикува отчета си в Търговския регистър или не. Именно поради тази причина беше зададен писмено въпроса на Министерство на финансите, отдел „Данъчна политика”. От там бяха така добри да ни отговорят с писмо с изх.№94-00-240/08.05.2008 г., в което категорично и еднозначно заявяват, че всяко предприятие, което е търговец, по смисъла на чл.1 от Търговския закон, независимо дали подлежи на независим финансов одит или не, задължително публикува финансовия си отчет по реда на чл.40,ал.1, т.1 от Закона за счетоводството.
Особено трябва да се внимава, със сроковете за публикуването на финансовите отчети, докато трае три годишния период на пререгистрация на търговците. В § 9а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) от Закона за счетоводството е указано, че търговците които се пререгистрират до 31 май на съответната година, са длъжни да публикуват отчетите си до 30 юни на същата година, а тези, които се пререгистрират през периода 01 юни – 31 декември – в тримесечен срок от пререгистрацията.
А глобите са наистина солидни. Съгласно Закона за счетоводството те варират от 2000 до 3000 лева, а по Закона за търговския регистър – от 500 до 1000 лв. Друг е въпросът, дали, както обикновено се случва в България, тези глоби ще се налагат избирателно или за всички. И както винаги се случва по съвестните търговци ще бъдат санкционирани, а другите „под чадъра” – не. Но това е друга тема.
Но да предположим, че търговецът все пак разбере своето задължение по закон и реши да публикува своя отчет – и, отново ще бъде „приятно” изненадан. Това е така, защото за пореден път държавата се явява в ролята на изнудвач. И това е така, защото за пореден път, хем те задължават, хем ти искат пари. Съгласно ТАРИФАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ, СЪБИРАНИ ОТ АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА, по заявление за
вписване на актове за обявяване в търговския регистър се събира такса в размер 50 лв. Което ще рече, че изпълнението на задължението, да си публикуваме отчета в Търговския регистър, ще ни струва 50 лева такса + банкови такси+хонорар на адвокат или друг човек, който ще ни съдейства за публикуването на отчета.
Друг подводен камък за юридическите лица е заложен в чл.40, ал.3 от Закона за счетоводството, според който заедно с годишния финансов отчет акционерните дружества, командитните дружества с акции и дружествата с ограничена отговорност публикуват и информация за предложението на органа на управление за разпределение на печалбата или за покриване на загуба за предходната година и решението на общото събрание на акционерите/съдружниците за начина на разпределяне на печалбата или за покриване на загуба за предходната година. Това ще рече, че най-сетне, законодателят се е опитал по административен път, да накара търговецът да реализира едно свое право по закон, а именно, да решава ежегодно въпроса за годишния финансов резултат на дружеството. Това наистина беше наложително, изхождайки от факта, че преобладаващият брой търговски дружества в България работят без на практика да отразяват по какъвто и да е начин въпроса с финансовия си резултат. Проблемът тук е в това, обаче, че ръководните органи на преобладаващият брой дружества си нямат и понятие, как и защо трябва да се решава този въпрос. И хоп – отново допълнителни разходи за възнаграждение на компетентно лице, което да им съдейства при изготвянето на протокола и решението на Общото събрание.
Иначе идеята за публикуването на отчетите не е лоша, стига да не се опорочи, Това би довело до по-голяма публичност и коректност в търговските взаимоотношения.Именно за това, след като е вкарано това задължение за публикуване на отчетите, не е лошо, длъжностните лица в Агенцията по вписванията, да следят стриктно, дали финансовите отчети, които се публикуват, отговарят или не, на изискванията, заложени в Закона за счетоводството. В противен случай, е напълно излишно да се извършва това публикуване, след като ползвателите на тази информация, заложена във финансовите отчети, ще бъдат подведени. Просто ще бъде безмислено.
В заключение може да се каже, че за пореден път, държавата в лицето на нейните изпълнителни органи, се опитва чрез умишленото държане в неведение на своите данъкоплатци, да попълни своя бюджет с „тлъсти” глоби. Нима българският търговец, няма право надлежно и еднозначно, да бъде информиран за своите задължения и евентуалните санкции от неизпълнението им?


Иван Дралев
управител на счетоводно-правна кантора
в Благоевград
0888451879



Изва­дки от нормативни актове и указания :

ЗАКОН ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО
Чл. 40. (*) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) В срок до 30 юни следващата година предприятията публикуват годишния си финансов отчет и консолидирания си финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния си консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва:
1. търговците по смисъла на Търговския закон - чрез заявяване и представяне за обявяването им в Търговския регистър;
2. юридическите лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност - чрез заявяване за вписване и предоставянето им в Централния регистър при Министерството на правосъдието при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел;
3. останалите предприятия - чрез икономическо издание или чрез Интернет.
Чл. 40. (*) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (3) По реда на ал. 1 заедно с годишния финансов отчет акционерните дружества, командитните дружества с акции и дружествата с ограничена отговорност публикуват и информация за предложението на органа на управление за разпределение на печалбата или за покриване на загуба за предходната година и решението на общото събрание на акционерите/съдружниците за начина на разпределяне на печалбата или за покриване на загуба за предходната година.
Чл. 47. (3) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) Който наруши изискванията на чл. 40 или на § 9а от преходните и заключителните разпоредби за публикуване на актовете по чл. 40, ал. 1 - 3, се наказва с глоба в размер от 1500 до 2000 лв., а на юридическо лице и едноличен търговец се налага имуществена санкция в размер от 2000 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, санкцията е в двоен размер.

§ 9а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Търговците, които са пререгистрирани съгласно § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър в периода от 1 януари до 31 май на съответната година, заявяват и представят за обявяване в търговския регистър в срок до 30 юни на същата година актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 за годините от 2007 г. до годината, предхождаща годината на пререгистрация включително, както следва:
1. при пререгистрация през 2008 г. - актовете за 2007 г.;
2. при пререгистрация през 2009 г. - актовете за 2007 и 2008 г.;
3. при пререгистрация през 2010 г. - актовете за 2007, 2008 и 2009 г.
(2) Търговците, които са пререгистрирани съгласно § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър в периода от 1 юни до 31 декември на съответната година, заявяват и представят за обявяване в търговския регистър в тримесечен срок от датата на пререгистрацията си актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 за годините от 2007 г. до годината, предхождаща годината на пререгистрация включително, както следва:
1. при пререгистрация през 2008 г. - актовете за 2007 г.;
2. при пререгистрация през 2009 г. - актовете за 2007 и 2008 г.;
3. при пререгистрация през 2010 г. - актовете за 2007, 2008 и 2009 г.
(3) Търговците, които до 31 май на съответната година не са пререгистрирани съгласно § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър, публикуват до 30 юни на същата година актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 за предходната година чрез икономическо издание или интернет независимо от задълженията им съгласно ал. 1 - 2. В този случай се прилага изискването на чл. 40, ал. 5 до момента на обявяването на актовете в търговския регистър. За търговците, които са пререгистрирани през юни на съответната година и през същия месец са заявили и представили за обявяване в търговския регистър актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 за предходната година, не се прилагат изискванията на изречения първо и второ.
(4) Алинея 3 не се прилага от търговци, чийто годишен финансов отчет за предходната година не подлежи на задължителен независим финансов одит.
(5) Алинеи 1 - 4 се прилагат до изтичането на срока за пререгистрация съгласно § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър.

ЗАКОН ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР
Чл. 6. (3) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 от Закона за счетоводството се заявяват и представят за обявяване в търговския регистър по реда и в сроковете, предвидени в Закона за счетоводството.
Чл. 40. (1) Лице, което е задължено, но не заяви вписване на обстоятелство по чл. 4 или не представи акт по чл. 5 в определения от закон срок, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв.
Чл. 40 .(3) Ако след като е наказано с глоба, задълженото лице не заяви вписване или не представи актовете в определения срок, то се наказва с глобите по ал. 1 всеки месец до извършване на действията.
Чл. 40 . (4) С глобите по ал. 1 и 3 се наказва и длъжностно лице от агенцията, което, след като е длъжно, не извърши необходимото вписване, заличаване или обявяване в търговския регистър или не постанови отказ.

ТАРИФА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ, СЪБИРАНИ ОТ
АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА

Чл. 16б. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г.) По заявление за
вписване на актове за обявяване в търговския регистър се събира такса в размер 50 лв.
МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО
АГЕНЦИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА
О Т К А З
№ 20080401151941 / 29.05.2008г.
По повод на заявление вх. № 20080401151941 / 01.04.2008 г. от ИВАН НЕНОВ ДРАЛЕВ
на основание чл. 24 от Закона за търговски регистър отказвам обявяване на следните актове:
в търговския регистър по партидата на СЕМПИКО ЕООД,
Мотиви:
С посоченото заявление се иска обявяване на годишен финансов отчет за 2007г. На СЕМПИКО
ЕООД със седалище и адрес на управление гр.Благоевград, ул.Г.С.Раковски №6.
Заявлението е по образец съгласно приложение Г1 от Наредба №1 от 14 февруари 2007г. за
водене, съхраняване и водене на търговския регистър за обявяване на актове. Заявителят е лице по
чл.15 от Закона за Търговския регистър - заявлението е подписано с електронен подпис на Иван
Дралев - едноличен собственик на капитала и управител на дружеството.
Към заявлението освен годишния финансов отчет на СЕМПИКО ЕООД, чието обявяване е заявено
е приложено и решението на Общото събрание. Не е приложен документ за платена държавна
такса.
Тарифата за държавните такси събирани от Агенцията по вписванията - чл.16б предвижда за
обявяване на актове държавна такса в размер на 50.00 лева.
Не е изпълнено изискването на чл.21, т.8 от Закона за Търговския регистър във връзка с това чл.91,
т.8 от от Наредба №1 от 14 февруари 2007г. за водене, съхраняване и водене на търговския
регистър за внесена дължима държавна такса, поради което следва да бъде отказано обявяването
на годишния финансов отчет за 2007г. на СЕМПИКО ЕООД със седалище и адрес на управление
гр.Благоевград, ул.Г.С.Раковски №6.
Отказът може да се обжалва в 7 (седем) дневен срок от връчването му пред Окръжен съд -
Благоевград чрез Агенция по вписванията.
Годишен финансов отчет
Друг акт
Длъжностно лице по регистрация:
(трите имена на ДЛР) (подпис и печат)







РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
Дирекция "Данъчна политика"
Изх.№94-00-240
София 08.05.2008 г.
До
Г-и Иван Драдсв
ул.„.Георги Сава Раковски" № 6
гр. Благоевград 2700
На Наш№ 94-00-240 от 16.04.2008 г.
Относно: Публикуване на годишни финансови отчети
Уважаеми Г -н Дралев,
Чрез чл. 40. ал.1 от Закона за счетоводството (ЗСч) се регламентира реда и изискванията за публикуване на годишния финансов отчет, консолидирания финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган. В обхвата на предприятията, които имат задължение да публикуват годишния си финансов отчет чрез заявяване и представяне за обявяване в Търговския регистър са всички търговци, които са регистрирани по Търговския закон. Юридическите лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност публикуват своя годишен финансов отчет чрез заявяване за вписване и предоставянето им в Централния регистър при Министерството на правосъдието при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Всички останали предприятия публикуват своите годишни финансови отчети чрез икономическо издание или чрез Интернет.Когато предприятието е задължено да съставя консолидиран финансов отчет и/или доклад за дейността законовото изискване за публикуване е съотносимо и към този отчет и/или доклад.
Следователно задължението за публикуване на годишния финансов отчет не зависи от това дали предприятието подлежи на независим финансов одит или не. С други думи всяко предприятие, което е търговец по смисъла на чл 1 от Търговския закон, независимо дали подлежи на независим финансов одит. задължително публикува финансовия си отчет по реда на чл.40, ал.1, т.1 от ЗСч.
Следва да се има предвид, че за предприятията, които подлежат на независим финансов
одит законодателят е въвел специални изисквания за публикуване, регламентирани в
чл.40. ал.2 от ЗСч. Поради това тези предприятия публикуват финансовите си отчети във
вида, в който са заверени от регистриран одитор, а годишните си доклади за дейността във
вида, на базата на който регистрираният одитор е изразил одиторското си мнение
Едновременно с това е налице и задължение за публикуване и на одиторския доклад за
изразеното от одитора професионално мнение относно достоверността на финансовия
отчет.
Директор: /Людмила Илкова/
Членове 47 до 50 на IV Директива
РезюмеПубликуване на:
 Публикуване на пълни годишни отчети + годишен доклад + мнение на одитор – чл. 47(1), 48 и 50
Съкратен баланс + съкратени бележки (облекчение от задължениетода се публикуват ОПР, годишен доклад и мнение на одитор) – членове 47(2), 49 и 50
Член 47(1) Годишните отчети, надлежно одобрени, и годишният доклад заедно с мнението, представено от лицето, носещо отговорност за заверка на отчетите, се публикуват, както е заложено в законодателството на всяка държава-членка, в съответствие с член 3 на Директива 68/151/EEC.
Член 47(2) Държавите-членки може да разрешат на компаниите … да публикуват:
 Съкратен баланс
 Съкратени бележки, приложени към отчетите
Освен това държавите-членки могат да облекчат някои компании от задържението да публикуват ОПР, годишни доклади и мненията на лицата, носещи отговорност за заверка на отчетите
 Специално се посочват поисканите статитии и информация
Член 48 Когато годишните отчети и годишният доклад се публикуват в пълен вид, те трябва дабъдат възпроизведени по форма и текст, въз основа на които лицето, отговарящо за заверката на отчетите, е стигнало до своето мнение. Те трябва да бъдат придружени от пълния текст на неговия доклад. Ако лицето, отговарящо за заверката на отчетите, е изразил резерви или е отказал мнение по отчетите, този факт трябва да се оповести заедно с причините.
Член 49 Ако годишните отчети не са публикувани в пълен вид, задължително трябва да се посочи, че публикуваната версия е съкратена и трябва да се посочи регистъра, в който са заведени отчетите … Докладът, издаден от лицето, отговарящо за заверка на отчетите може да не придружава тази публикация, но трябва да бъде оповестено дали докладът е издаден с или без резерви или е отказано мнение.
Член 50 Заеднос годишните отчети трябва да се публикува следното в подобен ред:
 Предложеното разпределение на печалбата или третиране на загубата,
 Разпределение на печалбата или третиране на загубата,
Когато тези стати не се появяват в годишните отчети


Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:mihi , 01.06.2008 20:28
Отговори Цитирай


Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:MoRdoc , 02.06.2008 11:09
Отговори Цитирай

фирмата предприятие ли беше кво ли беше , аааааа май търговец .....

Директни физиологични последици от лошия сън:

* намален мисловен процес и забавени реакции
* проблеми със слушането и разбирането на инструкции
* проблеми със запаметяването
* Чести грешки
* намалено внимание пренебрегващо важни проблеми
* лоша оценка на важни ситуации
* проблеми с намирането на решения
* тунелно виждане : стеснено виждане
* замъглено виждане

Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:Vankito , 02.06.2008 12:20
Отговори Цитирай


Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:ppp , 02.06.2008 16:34
Отговори Цитирай


Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:MoRdoc , 02.06.2008 17:00
Отговори Цитирай

Абе ясно е че само търговците са ама с това заглавие направо утрепа коня.
Виждам сега в оня форум някакъв момент на здрава мисъл дето предполагам че е на същия колега \"Да ясно е,че ще публикуваме, НО от огромно значение е кой и кога?Защото едно е да ти вадят душата в последния момент, съвсем друго е до тре години да следва да ги публикуваш?До тогава я камилата, я камиларя!\"
Моля не плашете форумците с такива гръмки заглавия и без това труда ни е пълен с ежедневни сензации не по наша вина.

Re: Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: MoRdoc)
От:ШаШо , 03.06.2008 10:01
Отговори Цитирай

Представяте ли си Бай Иван обущарая, дето има някакво си мижаво ЕТ-енце и кърпи обувките на махалата. Та на него май много няма да му е ясно к`во да прай , пък и ще му искат 50 кинта..... А такива фирменца в Бг има още доста .Това ще е направо ужас за дребосъка. Ами ако трябва и да пътуват стотина км до областния град и ги върнат 1-2-3 пъти. Това е направо абсурд. Необходимо е поне някакъв праг , например за приходите - над 25000лв годишно поне.

Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:MoRdoc , 03.06.2008 10:32
Отговори Цитирай

Абсурда е че всичките данни могат да се представят от съдилищата а отчетите от данъчната служба или статистиката. Да остане само вписването на други обстоятелства и регистрацията.

Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:ШаШо , 03.06.2008 10:49
Отговори Цитирай

Ама нали трябва да ни е гадно! То и за това си има хора да ги мислят тези абсурди и недоумици. Да има чиновници, агенции, бюрца, и прочие само и само да те изглеждат велики в собствените си очи.

Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:MoRdoc , 03.06.2008 12:32
Отговори Цитирай

Правил съм смятане на времето което се пилее - извода се налага от само себе си. Включително и затова че НАП не знае все още за новорегистрираните фирми и това пак някой друг трябва да го свърши, регистъра на НОИ за ел.подпис трудно, трудно... (пак за новорегистрираните).....не може да искат да сме компетентни за толкова много неща (дори дето не ни е работа) когато те самите не знаят къде се намират па камо ли да са наясно с нормативите.
Оптимист съм въпреки че безсмисленото пилеене на време е във вреда на всички ни и ще продължават да измислят работа за нас - не за тях та да си оправдаят бройките.

Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:светла , 05.06.2008 23:26
Отговори Цитирай

от всичко това разбирам че който се е пререгистрирал ще представя гфо в ТР а останалите в икономишеско издание или интернет и след пререгистрацията следва да ги представят и в ТР

Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:walenzia , 06.06.2008 08:58
Отговори Цитирай

Благодаря на господина който си е направил труда да синтезира идиотщините в нормативната уредба , т.е. да ни го " сдъвче " и даде наготово !

Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:keti , 06.06.2008 12:11
Отговори Цитирай

имам ЕТ
за 2007 освен год декларация с приложение 7 съм подала ОПР за статистика/там отчетити са в хил. лв/
Каква публикация трябва да направя

Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:keti , 06.06.2008 13:48
Отговори Цитирай

Цитат keti написа:
имам ЕТ за 2007 освен год декларация по чл.50 от ЗДДФЛ с приложение 7, съм подала ОПР за статистика/там отчетите са в хил. лв/ Каква публикация трябва да направя

Re: всички фирми публикуват отчетите си в Търговския регистър, ако не над 2000 лв. глоба  (Re: IVANDR08)
От:sisi , 06.06.2008 18:21
Отговори Цитирай

ДОКОЛКОТО РАЗБРАХ ФИРМИТЕ, КОИТО НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ОДИТ НЕ ТРЯБВА ДА ПУБЛИКУВАТ ОТЧЕТИТЕ СИ В ЕЛЕКТРОННО ИЗДАНИЕ- &9a АЛ. 4 ОТ ЗАКОНА ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР. СЛЕД КАТО СЕ ИЗВЪРШИ ПРЕРЕГИСТРАЦИЯТА ИМ В 3-МЕСЕЧЕН СРОК ТЕ ТРЯБВА ДА ПУБЛИКУВАТ ГФО В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР.


Страници: първа напред  1  2  3  назад последна

Тема (Re: IVANDR08):
Автор:

Мнение:
  
линк картинка Направи bold Направи italic Направи подчертано
помощ още икони



 

всички права запазени © 2006 pitam.info
всичко за фотографията