публикуване на отчети
ВАЖНО: АНТИСПАМ ВЪПРОСЧЕ
Безработен с обезщетения-с процент в ООД
отпечатване на фактури - ценоразпис
Счетоводство на ресторант
 
Дървовиден изглед |  Плосък изглед Нова тема
дарение
От:гост , 25.07.2007 13:28
Отговори Цитирай

какви облекчения ще има фирма ,която дарява пари за културно мероприятие и трябва ли фирмата на която са дарени парите да издаде фактура

Re: дарение  (Re: гост)
От:lansky , 25.07.2007 13:33
Отговори Цитирай

никакви - щом дарявате на фирма

Re: Re: дарение  (Re: lansky)
От:lansky , 25.07.2007 13:34
Отговори Цитирай

Разходи за дарения
Чл. 31. (1) За данъчни цели се признават счетоводни разходи за дарения в общ размер до 10 на сто от положителния счетоводен финансов резултат (счетоводната печалба), когато разходите за дарения са направени в полза на:

1. здравни и лечебни заведения;


2. специализирани институции за предоставяне на социални услуги съгласно Закона за социално подпомагане, както и на Агенцията за социално подпомагане и на фонд "Социално подпомагане" към министъра на труда и социалната политика;


3. специализирани институции за деца съгласно Закона за закрила на детето, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа съгласно Закона за народната просвета;


4. детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии;


5. бюджетни предприятия по смисъла на Закона за счетоводството;


6. регистрирани в страната вероизповедания;


7. специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, вписани в регистъра по чл. 29 от Закона за интеграция на хората с увреждания, както и в полза на Агенцията за хората с увреждания;


8. хора с увреждания, както и за технически помощни средства за тях;


9. лица, пострадали при кризи по смисъла на Закона за управление при кризи, или на семействата им;


10. Българския Червен кръст;


11. социално слаби лица;


12. деца с увреждания или без родители;


13. културни институти или за целите на културния, образователния или научния обмен по международен договор, по който Република България е страна;


14. юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, с изключение на организации, подпомагащи културата по смисъла на Закона за меценатството;


15. ученици и студенти в български училища за учредените и предоставените им стипендии за обучение;


16. Фонд "Енергийна ефективност";


17. комуни за лечение на наркозависими, както и на наркозависими лица за тяхното лечение.


(2) За данъчни цели се признават счетоводни разходи за дарения в размер до 50 на сто от счетоводната печалба, когато разходите за дарения са направени в полза на център "Фонд за лечение на деца".


(3) За данъчни цели се признава безвъзмездно предоставената помощ при условията и по реда на Закона за меценатството в размер до 15 на сто от счетоводната печалба.


(4) За данъчни цели се признават разходите за дарения на компютри и периферни устройства за тях, които са произведени до една година преди датата на дарението, направени в полза на български училища, включително висши училища.


(5) Общият размер на разходите за дарения, признати за данъчни цели по ал. 1 - 4, не може да превишава 65 на сто от счетоводната печалба.


(6) Не се признава за данъчни цели целият разход за дарение, когато с дарението се облагодетелстват пряко или косвено ръководителите, които го отпускат, или тези, които се разпореждат с него, или са налице доказателства, че предметът на дарението не е получен.

Re: дарение  (Re: гост)
От:гост , 25.07.2007 13:41
Отговори Цитирай

некоректен е въпроса - получателя не е фирма и попада в изброените , но само това ли е облекчението и трябва ли да се издаде фактура

Re: дарение  (Re: гост)
От:lansky , 25.07.2007 13:55
Отговори Цитирай

според мен НЕ следва да има фактура, защото това е безвъзмездна доставка, но не съм 100% сигурен

Re: дарение  (Re: гост)
От:гост , 25.07.2007 14:46
Отговори Цитирай

интересно ,че в ЗДДС безвъзмездна доставка е доставка при която няма възнаграждение или стойността на даденото многократно надхвърля полученото.... т.е. дарението безвъзмездна доставка ли е

Re: дарение  (Re: гост)
От:lansky , 25.07.2007 14:53
Отговори Цитирай

ами навремето като разлика между дарение и спонсорство - се отчиташе точно това - че дарението е съвсем безвъзмездно, докато при спонсорството се популяризира търговска марка или фирмата....)))

Re: дарение  (Re: гост)
От:Камен , 13.12.2007 07:39
Отговори Цитирай

Направих дарение на инвалид, на който се оказа, че решението от ТЕЛК е изтекло на 01.06.05г.Човекът е роден на 10.12.40г. Въпросът ми е:Валидно ли е решението на ТЕЛК и превърнало ли се е в пожизнено след като инвалидът е навършил 65г и ще ми бъде ли възстановена разликата от удържания ми год данък?

Re: дарение  (Re: гост)
От:гост , 19.05.2008 22:34
Отговори Цитирай

Въпроса е следния:
В детската градина,която посещава детето ми е взето решение родителите да събират пари за играчки за новогодишното тържество, които след раздаването им да си остават за детската градина,играчките биват закупени от самите родители, като един от родителите извършва това закупуване и извозване доброволно.На чие име трябва да бъде издадена фактурата за закупуване на играчките?

Моля Ви помогнете с отговор.

Re: дарение  (Re: гост)
От:Irena , 20.05.2008 12:04
Отговори Цитирай

Ако вземете фактура на името на детската градина и им я дадете, възможно е плащането да бъде отчетено там - т.е. някой да присвои сумата, която родителите вече са платили.

Re: дарение  (Re: гост)
От:Nina Genova , 02.10.2008 11:03
Отговори Цитирай

Здравейте, синът му посещава детска градина, която е в окаяно състояние. Намерих фирма, готова да даде определена сума за закупуване на ТВ и DVD за детската група. Въпросът ми е какъв документ трябва да взема при закупуването на ТВ и DVD, за да се признае счетоводно на фирмата, осигуряваща средствата?

Re: дарение  (Re: гост)
От:gal4eto , 03.10.2008 08:47
Отговори Цитирай

Вземете фактурата на името на детската градина, а детската градина да изготви един акт за дарение с фирмата, в който да е написано конкретно, че дарението е за закупуване на ТВ и ДВД.

Re: Re: дарение  (Re: Nina Genova)
От:Nina Genova , 03.10.2008 11:16
Отговори Цитирай

Благодаря за информацията!

Лек ден, :)


Тема (Re: gal4eto):
Автор:

Мнение:
  
линк картинка Направи bold Направи italic Направи подчертано
помощ още икони



 

всички права запазени © 2006 pitam.info
всичко за фотографията