публикуване на отчети
ВАЖНО: АНТИСПАМ ВЪПРОСЧЕ
Безработен с обезщетения-с процент в ООД
отпечатване на фактури - ценоразпис
Счетоводство на ресторант
 
Дървовиден изглед |  Плосък изглед Нова тема
Намалено работно време във фирма-изисквания
От:filip , 28.03.2009 08:41
Отговори Цитирай

Имам следния въпрос към знаещите.Налага ми се намаля работното време поради финансовата криза на персонала от 8 на 4-часов работен ден.Разбрах че за това ве се уведомява НОЙ,но искам да знам трябва ли да се пуска заповед /в каква форма трябва да е тя-има ли образец/и какви други документи трябва да се приложат-имам напредвид вътрешна заповед за работниците и предполагам,че те трябва да се подпишат за това ,че са съгласни,за да няма по-нататъшни трудови спорове.Но тъй като гадая Ви моля за съвет?

Re: Намалено работно време във фирма-изисквания  (Re: filip)
От:John , 28.03.2009 14:20
Отговори Цитирай

КТ - 138а

Re: Намалено работно време във фирма-изисквания  (Re: filip)
От:nadya_dimova , 25.04.2009 19:42
Отговори Цитирай

Пуска се заповед,където се опоменава новото работно време-няма образец.

Редактирано от автора, 25.04.2009 19:42

Re: Намалено работно време във фирма-изисквания  (Re: filip)
От:tania_gan , 26.04.2009 11:06
Отговори Цитирай

Едностранно въвеждане на непълно работно време от работодателя
Работодателят има право едностранно да въведе непълно работно време само поради намаляване обема на работа в предприятието или в негово отделно звено, като конкретните причини за това са без значение. Такива случаи работодателят може по своя преценка, но като съблюдава изискванията и ограниченията по КТ, да възприеме някое от следните решения:
* Да въведе по реда на чл. 138а от КТ непълно работно време.
* Да прекрати трудови договори на основание чл. 328, ал. 1, т. 3 от КТ.
* Да премести по реда на чл. 120 от КТ работници и служители на други работни места в предприятието.
Когато работодателят прецени, той може да въведе непълно работно в цялото предприятие, в отделни звена и дори за отделен работник/служител. Фактическото основание за въвеждане на намалено работно време подлежи на съдебен контрол, като тежестта на доказването му в съда е за работодателя.
Едностранното въвеждане на непълно работно време от работодателя е свързано със следните ограничения:
* Непълно работно време може да се установява за не повече от 3 месеца в рамките на една календарна година, след което работниците и служителите трябва да преминат към нормалното си работно време. В случай че обемът на работа продължава да е намален, работодателят е изправен пред същия избор както в началото на процеса.
* Минималната продължителност на едностранно установеното от работодателя непълно работно време е половината от законоустановената продължителност за периода на изчисляване на работното време, което осигурява на работниците и служителите зачитане на пълен трудов стаж и запазване размера на платения годишен отпуск и на другите права, които зависят от признатия трудов стаж. Зачетеният осигурителен стаж обаче ще бъде определен пропорционално на фактическото работно време.
При едностранно въвеждане на непълно работно време работодателят трябва да спази определената в закона процедура:
* Предварително информиране на представителите на работниците и служителите в предприятието и получаване на тяхното съгласие за въвеждане на намалено работно време, оформено с протокол.
* Издаване на писмена заповед за всеки отделен случай не по-късно от 10 работни дни преди датата на въвеждане на непълното работно време. Заповедта следва да съдържа данните по чл. 9 НРВПО: срок и работни места, за които се установява непълно работно време; продължителността на работното време; данни за проведеното съгласуване с представителите на работниците и служителите.
* Запознаване срещу подпис на работниците и служителите със заповедта, която от този момент става задължителна за изпълнение.

Документи
Прилагането на процедурата е свързано със създаването на следните документи:

* Протокол за съгласуване между работодателя и представители на работници и служителите относно въвеждане на непълно работно време
* Заповед на работодателя за въвеждане на непълно работно време.

Re: Намалено работно време във фирма-изисквания  (Re: filip)
От:...... , 21.07.2010 15:48
Отговори Цитирай

искам да попитам колко време може да продължи намаленото работно време и ако продължи по дълго може ли да се осъди работодателят


Тема (Re: nadya_dimova):
Автор:

Мнение:
  
линк картинка Направи bold Направи italic Направи подчертано
помощ още икони



 

всички права запазени © 2006 pitam.info
всичко за фотографията