публикуване на отчети
ВАЖНО: АНТИСПАМ ВЪПРОСЧЕ
Безработен с обезщетения-с процент в ООД
отпечатване на фактури - ценоразпис
Счетоводство на ресторант
 
Дървовиден изглед |  Плосък изглед Нова тема
Уточняване - нещо се обърках
От:vasilka33 , 03.11.2007 10:17
Отговори Цитирай

Налице е новосъздадено ООД с 5 съдружника, 4 от които няма да работят в него с личен труд. Осигуровки се внасят само на останалия един -----или бъркам

Re: Уточняване - нещо се обърках  (Re: vasilka33)
От:Mariyana , 05.11.2007 12:32
Отговори Цитирай

Този единия ще работи ли в дружеството ? По договор или без основание??

Re: Уточняване - нещо се обърках  (Re: vasilka33)
От:MoRdoc , 05.11.2007 15:52
Отговори Цитирай

В случая, щом няма труд - няма осигуряване.

Re: Re: Уточняване - нещо се обърках  (Re: MoRdoc)
От:temi , 15.11.2007 13:00
Отговори Цитирай

Няма осигуряване за неработещите съдружници, ако се осигуряват на друго основание, но ако никъде не се осигуряват остава задължението да се осигуряват като самоосигуряващи се, а този работещия да е за управление.

Re: Уточняване - нещо се обърках  (Re: vasilka33)
От:lansky , 15.11.2007 17:19
Отговори Цитирай

temi съвсем не е така.

както мордок е писал - няма ли труд няма осигуряване... единия може да се САМОосигурява и това е достатъчно за ООДто, ако само той работи

Re: Уточняване - нещо се обърках  (Re: vasilka33)
От:vasilka33 , 16.11.2007 09:12
Отговори Цитирай

Благодаря за мнението. Но може ли да уточня--внасят се осигуровки на 1 самоосигуряващо се лице..а останалите 4 не внасят нищо през тази фирма ---- нали. Кое ни дава това право, защото на една консултация ми казаха че осиг. се дължат и за 5 -та. В дружествения договор ли се уточнява това

Re: Уточняване - нещо се обърках  (Re: vasilka33)
От:Snake , 16.11.2007 09:57
Отговори Цитирай

Стига вече с това осигуряване Василке, достатъчно Кирилова.
А на една опашка не ти ли казаха, че не всеки става за тази работа.

Осигуряване на съдружници

Отговаря Вержиния Заркова – началник отдел в НОИ


Въпрос: Двама съдружници на ООД са и управители по съдебно решение (заедно и поотделно). Нямат друг управител. Кой е най-правилният начин за тяхното осигуряване: самоосигуряващи се, по договор за управление или по трудов договор или някаква комбинация от различните основания? Задължително ли е в едно ООД поне единият от съдружниците да е самоосигуряващ се?

Отговор: За да бъде правилно преценено основанието за внасянето на осигурителните вноски по Кодекса за социално осигуряване е от особено важно значение да се определи вида на упражняваната от всяко осигурено лице трудова дейност. На второ място, за да се извърши тази преценка е наличието на получено от осигуреното лице възнаграждение.
Когато съдружниците в търговски дружества извършават дейността си в дружествата само в качеството си на съдружници тяхното осигуряване се провежда по реда на чл. 4, ал. ,т. 2 от КСО т.е. като самоосигуряващи се лица. В случай, че единият или и двамата съдружници, които са вписани в съдебното решение като управляващи и представляващи дружеството, получават възнаграждение за дейността си по управлението задължително се внасят осигурителни вноски по реда на чл. 4, ал. 1 ,т. 7 от КСО. В тези случаи ако освен дейност по управлението съдружникът извършва и друга дейност свързана с работата на дружеството, но извън тази по управлението, осигуряването трябва да се провежда едновременно на две основания – веднъж по реда на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО и втори път по реда на чл. 4, ал. 1, т. 7 от Кодекса. Осигуряването за дейността по управлението във всички случаи зависи от това дали за тази дейност се получава или не възнаграждение. Когато за дейността по управлението съдружникът не получава възнаграждение осигурителни вноски по реда на чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО не се дължат. Осигуряването в тодзи случай обаче задължително се провежда съгласно чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО т.е. като самоосигуряващо се лице, защото е налице извършавне на лична трудова дейност в дружеството.
Няма пречка дейността по управлението да се извършва по трудово правоотношение. Тогава осигуряването се провежда на основание чл. 4, ал. 1, т. 1 от КСО. Аналогично на посоченото по-горе ако съдружникът извършва и друга дейност в дружеството, извън тази по трудовото правоотношение, осигуряването също трябва да се провежда на две основания - по реда на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО и по реда на чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса.
Съдружникът в търговско дружество може да има и сключен трудов договор в дружеството за извършване на определена работа. Ако освен тази дейност той не извършва и друг вид работа в дружеството, осигуряването му се провежда само по трудовото правоотношение. Ако извън задълженията си по трудовото правоотношение съдружникът извършва и друга дейност, различна от тази по трудовия договор, но свързана с дейността на дружеството, той трябва да се осигурява и като самоосигуряващо се лице. В тази хипотеза осигуряването също се провежда на две основания.
Възможна е и комбинация от трите вида посочени дейности – работа по договор за управление и получаване на възнаграждение за това, работа по трудов договор за дейност извън управлението и друг вид дейност несвързана с предишните две, но свързана с дейността на дружеството. В тази хипотеза осигуряването трябва да се провежда на всички посочени основания.
Основани за подобно тълкуване дава разпоредбата на чл. 6, ал. 10 от КСО, съгласно която за лицата, които получават доходи от дейности на различни основания по чл. 4, осигурителните вноски се внасят върху сбора от осигурителните им доходи, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход, по следния ред:
1. доходи по трудови и/или по служебни правоотношения, по договори за управление и контрол на търговски дружества и от трудова дейност като член-кооператори;
2. осигурителен доход като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители;
3. доходи за работа без трудово правоотношение.


Тема (Re: temi):
Автор:

Мнение:
  
линк картинка Направи bold Направи italic Направи подчертано
помощ още икони



 

всички права запазени © 2006 pitam.info
всичко за фотографията