публикуване на отчети
ВАЖНО: АНТИСПАМ ВЪПРОСЧЕ
Безработен с обезщетения-с процент в ООД
отпечатване на фактури - ценоразпис
Счетоводство на ресторант
 
Дървовиден изглед |  Плосък изглед Нова тема
Re: Новости и куриози от НАП  (Re: Стоян)
От::: didah, 10.03.2007 12:21

Върховният административен съд, петчленен състав, за да се произнесе взе предвид:
Предварителният въпрос, който петчленният състав трябва да разреши преди да се произнесе по същество, е за обхвата на проблеми, които могат да се решават чрез издаване на тълкувателни решения според чл. 261, ал. 2 АПК. Съгласно тази разпоредба случаите се свеждат до противоречиво разрешени от съда въпроси по приложението на закона. Следователно, повдигнатия в искането на Али Муртаза Садъков въпрос трябва да поставя проблем, който е получил противоречиво разрешение от съда по приложение на закона.
Земеделските производители подлежат на социално осигуряване за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. Те се осигуряват на основание чл. 4, ал. 3, т. 4 КСО.
Съгласно § 1, т. 4 ДП на КСО земеделски производители са физически лица, които произвеждат растителна и/или животинска продукция, предназначена за продажба и са регистрирани по установения ред. В този кръг са включени всички земеделски производители, които са физически лица, включително и тези, които са еднолични търговци. В глава осма на Търговския закон едноличният търговец се определя като физическо, а не като юридическо лице. С регистрирането си като едноличен търговец физическото лице не придобива правосубектност, различна от тази, която притежава като физическо лице. Едноличният търговец не е отделен правен субект. Като физическо лице и като търговец той е единствен носител на права и задължения. Регистрирането на земеделските производители се извършва на основание Наредба № 3 от 29.01.1999 г. Съгласно чл. 3, ал. 1 от тази наредба физическите лица, включително едноличните търговци, които осъществяват земеделска дейност могат да се регистрират като земеделски производители. Следователно, няма никаква пречка едно физическо лице да се регистрира едновременно като едноличен търговец по реда на ТЗ и като земеделски производители съгласно Наредба № 3 от 1999 г.
За земеделските производители са създадени облекчени условия на осигуряване по § 5а ПЗР на КСО, поради което те заплащат по-малко осигуровки в сравнение с останалите самоосигуряващи се лица.
С тази разпоредба се дава възможност до 31 декември 2006 г. осигурителните вноски за земеделските производители, които упражняват само земеделска дейност, да се внасят върху осигурителен доход, който не е по-малък от 25 на сто от минималния месечен размер на осигурителния доход за страната. За тези лица, извършващи дейност единствено като земеделски производители, не се определя окончателен размер на осигурителния доход, съгласно чл. 9, ал. 7 КСО.
Едноличните търговци, регистрирани като земеделски производители, които извършват единствено земеделска дейност, подлежат на осигуряване по реда на § 5а РЗП на КСО, защото /както се посочи/ едноличните търговци не са изключени от категорията на земеделските производители.
Ако земеделските производители, едновременно с дейности като такива, упражняват дейност по трудови или нетрудови правоотношения или като самоосигуряващи се лица, те се осигуряват по реда на чл. 6, ал. 7, т. 2 КСО и не могат да ползват облекчения режим по § 5а ПЗР на КСО.
Макар и мултиплициран в двете административни дела на ВАС – VІ отделение и разрешен противоречиво от различните състави на съда, поставеният в искането на Али Муртаза Садъков въпрос касае изясняване и решаване на конкретен казус, по който не възниква принципно противоречие по прилагане на закона. Нещо повече, казусът има едно единствено разрешение независимо от факта дали физическото лице е регистрирано като земеделски производител или едноличният търговец е регистриран като земеделски производител. Изводът не може да се обобщи по отношение на всички физически лица или еднолични търговци, тъй като за всеки случай ще се изхожда от упражняваните дейности като земеделски производители, еднолични търговци, по трудови или нетрудови правоотношения и в зависимост от упражняваната дейност ще се определи режима на социалното осигуряване по § 5а ПЗР на КСО. Същевременно всеки подобен случай би се влиял от действащите към момента на възникването на социалното осигуряване нормативни актове, подложени на динамично развитие.
С оглед на обхвата от въпроси, които Общото събрание на втора колегия на ВАС е компетентно да разрешава с тълкувателни решения съгласно чл. 261, ал. 2 АПК, петчленният състав счита, че искането на Али Муртаза Садъков за издаване на тълкувателно решение не включва въпроси създали спор или намерили противоречиво разрешение от ВАС по приложението на закона, поради което същото следва да се отклони.

След много ровичкане открих това определение №1/08.02.2007 г. на ВАС.Според мен не подлежи на тълкуване.А според вас? Дано не ви писне да го четете

Редактирано от автора, 10.03.2007 12:21

Тема От Дата
Новости и куриози от НАП Стоян 09.03.2007 16:56
   Re: Новости и куриози от НАП (Re: Стоян) lansky 09.03.2007 17:15
   Re: Новости и куриози от НАП (Re: Стоян) didah 09.03.2007 17:30
      Re: Re: Новости и куриози от НАП (Re: didah) Стоян 09.03.2007 18:00
   Re: Новости и куриози от НАП (Re: Стоян) MoRdoc 09.03.2007 21:42
   Re: Новости и куриози от НАП (Re: Стоян) didah 10.03.2007 12:21
   Re: Новости и куриози от НАП (Re: Стоян) Мария 10.03.2007 12:26
   Re: Новости и куриози от НАП (Re: Стоян) didah 10.03.2007 12:31
   Re: Новости и куриози от НАП (Re: Стоян) MoRdoc 10.03.2007 12:49
   Re: Новости и куриози от НАП (Re: Стоян) MoRdoc 10.03.2007 17:19

Тема (Re: didah):
Автор:

Мнение:
  
линк картинка Направи bold Направи italic Направи подчертано
помощ още икони



 

всички права запазени © 2006 pitam.info
всичко за фотографията